Rolstoel
Zorg

Zo kies je de beste rolstoel uit

Een rolstoel uitkiezen is zo’n persoonlijke keuze. Het is dan ook moeilijk om iemand te adviseren op basis van algemene regels. Je moet zoiets echt zelf beslissen. Er zijn echter wel een aantal vragen die je jezelf vooraf kunt stellen om te bepalen of je de juiste rolstoel aan het kiezen bent. De volgende sleutelwoorden zijn in ieder geval handig om mee te nemen:

  • manier van voortbewegen
  • comfort
  • opvouwbaar
rolstoel

Comfort is waar het begint

Het lijkt voor de hand liggend maar moet toch echt gezegd worden. Als het goed is breng je veel tijd door in de rolstoel dus comfort is absoluut het belangrijkste. Je wil prettig zitten zonder onnodig pijn te krijgen op plekken waar je klachten of zwakke punten hebt. Comfort is belangrijk en daarom is het ook goed om hier streng in te zijn. Ga je een rolstoel uitproberen en voel je niet gelijk helemaal op je gemak met het zitvlak? Dan is dit niet de stoel voor jou. Aarzel niet om gewoon een andere stoel te kiezen. 

Opvouwbaar

Als je de rolstoel vaak mee op pad neemt dan is het handig als je deze op kunt vouwen. Geloof het of niet maar dat is nog steeds niet bij elk soort rolstoel mogelijk. Toch zou dat eigenlijk wel zo moeten zijn. Wil jij vaak de stoel mee kunnen nemen? Dan moet je een opvouwbaar model hebben. Het beste kun je nog kiezen voor een model waar ook de wielen vanaf kunnen als het nodig is om de stoel mee te nemen in een kleine ruimte zoals een compacte kofferbak. 

rolstoel

Zelf rijden of duwen

In principe zijn er rolstoelen die je zelf kunt besturen maar waar je ook mee geduwd kunt worden. Ze zijn echter nooit zo ontworpen, voor beide doeleinden. Het is altijd een stoel die de ene manier meer ondersteunt dan de ander. Bedenk dus wat je wil. Zelf rijden vraagt om een heel ander soort stoel.