Zorg

We leggen ons hele leven vast, waarom dan ook niet de dood?

Er zijn tal van momenten waarop we onze camera erbij pakken, zeker nu deze in onze smartphone altijd bij de hand is, of een fotograaf inhuren. Mijlpalen, die worden altijd vastgelegd. De geboorte, een bruiloft, bijzondere reizen. Alles wat van belang is in je leven is terug te zien in foto’s. Alhoewel, bijna alles. Want hoort de dood niet ook bij het leven?

Vastleggen voor later

We leggen graag bijzondere gebeurtenissen vast. We hebben bijna allemaal foto’s van onszelf van vlak na de geboorte, de start van ons leven. Blader je verder in je fotoalbum, of dat nu een echt album of een album met foto’s op een laptop is, zien we allerlei mijlpalen voorbijkomen. Het eerste hapje, de eerste tandjes. De eerste stapjes, de eerste dag op school. Verjaardagen, trouwerijen, mooie reizen. 

We leggen graag alles vast dat we meemaken, zodat we er later nog eens op terug kunnen kijken. Je geheugen is net een harde schijf, met maar een beperkte hoeveelheid plek voor herinneringen, en foto’s helpen ons om wat we hebben meegemaakt en wat we hebben gezien voor altijd te kunnen herinneren. Blader je op je oude dag door al je foto’s heen, dan zie je feitelijk je hele leven in beeld. Vanaf je geboorte zijn er beelden waarin je langzaam opgroeit, mijlpalen beleeft en steeds een beetje ouder wordt. Fijn voor jezelf, maar ook later, als je er niet meer bent, voor je nabestaanden. Een document van jouw leven, vreselijk dierbaar voor iedereen die je liefheeft.

Ook de dood hoort bij het leven

Waar we de geboorte van een nieuw mens volop vastleggen, zijn we vaak wat huiverig om ook het einde van het leven in beeld te brengen. Toch komt hier langzaam verandering in. De dood is meer en meer bespreekbaar geworden, en onderdeel van het leven. Een onderdeel dat ook vastgelegd mag worden, als afsluiting van iemands leven. Maar ook als verwerking voor de nabestaanden, die in de periode van rouw veel dingen niet of nauwelijks meekrijgen. Rouwfotografie kan ervoor zorgen dat zij later nog eens terug kunnen kijken, de uitvaart goed in beeld krijgen en het leven van de dierbare echt kunnen afsluiten.

Een uitvaartfotograaf is nu nog bijzonder, maar wel steeds geaccepteerder. In overleg met de nabestaanden kan deze het laatste afscheid vastleggen, de momenten waarop het leven van de overledene wordt gevierd. We zijn het nog niet allemaal gewend, ook de momenten waarop we verdrietig zijn en waarop we afscheid moeten nemen in beeld brengen. Toch raken we er meer en meer van bewust dat juist het vastleggen van deze momenten een waardevolle aanvulling kan zijn op het fotoalbum van iemands leven.