de zorgoutlet
Zorg

Wanneer mag je met een scootmobiel rijden?

Je ziet ze dagelijks rijden: scootmobielen. Mensen die slecht ter been zijn kunnen op die manier overal heen waar ze naartoe moeten en willen. Dat is erg fijn, want zo ben je niet afhankelijk van andere mensen die je anders steeds moeten vervoeren. Lees meer over scootmobielen.

Een scootmobiel kopen

Het verkrijgen van een scootmobiel is eigenlijk heel gemakkelijk, want je kunt ze gewoon zelf kopen of online bestellen. De Zorgoutlet verkoopt allerlei soorten scootmobielen en andere zorghulpmiddelen. De drempel is daarom zeer laag en voor iedereen die een scootmobiel nodig heeft zeer eenvoudig te verkrijgen. Een scootmobiel kun je zowel nieuw als tweedehands kopen. Het is dus voor iedereen toegankelijk.

Verkeersregels

Met een scootmobiel betreed je het verkeer en daarom zijn er ook regels waaraan je je moet houden. Eigenlijk mag iedereen met een scootmobiel rijden, behalve als de scootmobiel harder gaat dan 10 kilometer per uur. Dan geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Als de scootmobiel zachter gaat dan dat, dan mag iedereen ermee rijden.

Ook op een scootmobiel gelden algemene regels, zoals het niet mogen vasthouden van een mobiele telefoon of navigatie. Ook het bellen, appen en muziek luisteren op een scootmobiel mag niet, net zoals op de fiets. Als hier niet aan wordt gehouden, krijg je ook op een scootmobiel een boete. Het voeren van verlichting is ook verplicht als je overdag of in het donker slecht zichtbaar is. Op de stoep geldt dit dan weer niet. Een verzekering op een scootmobiel is ook verplicht, want ook een bestuurder van een scootmobiel moet aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Wat is een scootmobiel?

Voordat je een scootmobiel wil of er naar aan het kijken bent is het natuurlijk wel handig om te weten wat een scootmobiel nu eigenlijk is. Een scootmobiel wordt gezien als een scooter met drie, vier of vijf wielen die elektrisch aangedreven wordt. Het wordt, zoals eerder genoemd, voornamelijk alleen gebruikt door mensen met een beperking op het gebied van lopen. 

Een scootmobiel heeft vaak één of twee accu’s die de elektromotor voorzien van stroom. Er wordt gas gegeven middels een pedaal, zoals in een auto, of door een handvat, zoals een scooter of brommer ook heeft. Met een scootmobiel mag je op de stoep en het voetpad rijden. Daarnaast mag je ook op het fietspad of op de rijbaan. Dit laatste is meer gebruikelijk als er geen voetpad of trottoir aanwezig is.