Zorg

Vabos verlicht de zorgen tijdens het rouwen

Als je de data van het RIVM nagaat zie je dat ouderen het zwaarst getroffen worden door COVID-19, met als gevolg dat veel van hen overlijden in het verpleeghuis. Het is een vervelende periode waarin veel ouderen gedurende lange periode alleen zijn, en in sommige gevallen ook in afwezigheid van familie zullen sterven. En wat gebeurt er nu?

Afleggen van de overledene

Afleggen refereert naar de laatste verzorging van het lichaam van de overledene, en dit vindt meestal plaats op het bed. De nabestaanden kunnen ervoor kiezen om aanwezig te zijn en deel te nemen aan dit proces. Dit kan namelijk helpen bij het rouwproces en troost bieden. Echter moet men de nabestaanden zelf hierin een keuze laten maken. Op dit moment zal er echter gekeken moeten worden in overleg met de zorginstelling en de huidige regels omtrent COVID-19 wat mogelijk is voor de nabestaande.

Ontruiming van de kamer

Vanuit de Wet langdurige zorg is bepaald dat een instelling nog 13 dagen vergoeding krijgt voor de kamer waarin iemand is overleden. In de eerste 7 dagen kunnen nabestaanden ervoor kiezen om de kamer te ontruimen of om de overledene gedurende die periode in de kamer op te baren. De instelling mag geen vergoeding vragen aan de nabestaanden in deze periode voor gebruik van de kamer. Echter, na deze periode heeft de instelling 6 dagen om de kamer voor te bereiden voor een nieuwe bewoner. Als nabestaande zitten de emoties waarschijnlijk heel hoog in deze periode, en zit je er niet op te wachten om zaken als de uitvaart of ontruiming te regelen. Bedrijven zoals Vabos zijn er om deze periode iets makkelijker te maken voor u. Zij houden zich bezig met het ontruimen van het huis na overlijden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *