tandarts amsterdam
Geen categorie

Het welbekende mondkapje

Iedereen draagt het wanneer je momenteel ergens binnenkomt, het mondkapje. Je ziet ze in allerlei verschillende varianten voorbijkomen. Zo zie je ze met felle kleurtjes, leuke printjes en soms zelfs met glitters. Dit ziet er allemaal hartstikke leuk uit, maar het is ook belangrijk om te kijken in hoeverre de mondkapjes goed beschermen.

Wanneer een mondkapje dragen?

Wanneer je een ruimte in gaat is het verplicht om een mondkapje te dragen. Denk bijvoorbeeld aan een winkel, het station of wanneer je binnen naar de wc moet tijdens je bezoek aan een terrasje. Daarnaast is het voor veel personeel ook verplicht om een mondkapje te dragen. Hierbij kun je denken aan doktoren, tandartsen en supermarktpersoneel. Ook is de mondkap voor contactberoep verplicht. Hiermee bedoelen we de nagelstylisten, kappers en schoonheidsspecialisten. Deze contactberoepen mogen inmiddels weer aan het werk, maar wel op een veilige manier zoals met het dragen van een mondkapje en eventueel ook handschoenen.  

Mondkapjes in de zorg

In winkels of restaurants kan je personeel tegenkomen met mondkapjes in leuke printjes. Voor deze locaties is het dragen van een ‘normaal’ mondkapje voldoende. Wanneer je naar een ziekenhuis of andere zorginstelling gaat, zal je veel andere mondkapjes tegenkomen. Zo krijgen patiënten bij de ingang vaak een papieren mondkapje, omdat deze beter zouden beschermen dan een stoffen mondkapje. Het personeel, en dan vooral het personeel wat werkt met corona-patiënten, kom je veelal tegen met witte ffp3 mondmaskers. Deze mondkapjes zijn voorzien van een speciaal filter, die de ingeademde lucht filtert van bijvoorbeeld het virus. Varianten 1 en 2 van deze ffp-mondmaskers beschermen al erg goed, maar de ffp3-mondmaskers bieden de beste en meest complete bescherming. De combinatie van de goede filters en de meest optimale bescherming vormen voor veel ziekenhuizen de basis waarom er voor deze mondkapjes wordt gekozen bij het personeel om de meest risicovolle afdelingen met corona-patiënten. 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *