vitaminen
Geen categorie

De symptomen van een vitamine D-tekort

Wie denk aan gezond eten, komt al snel bij de vitamines uit. Er is echter een vitamine die je niet via de mond binnenkrijgt: vitamine D. Deze stof maakt jouw lichaam zelf aan, wanneer deze in contact komt met zonlicht. Zeker in de barre wintermaanden kunnen bij Europeanen tekorten ontstaan. Zeker nu we steeds minder buitenkomen en lange dagen op het kantoor zitten. Maar welke symptomen kunnen eigenlijk wijzen op een vitamine D-tekort? How Are You Diagnostics geeft je in deze blog het antwoord.

Spierproblemen

Veel mensen nemen hun spieren voor lief. Wanneer ze op de juiste manier functioneren is er namelijk weinig op aan te merken. Het wordt pas vervelend, wanneer ze het laten afweten. En dan hebben we het natuurlijk niet over spierpijn na het sporten. De actieve vorm van vitamine D speelt een belangrijke rol bij het goed functioneren van de spieren. De volgende symptomen kunnen er dan ook op wijzen dat er een tekort zou kunnen zijn: Zwakte; Trillingen; Evenwicht; Krampen; Pijn.

Problemen met de botten

Ouder worden: dat doen we allemaal. Zeker de oudere generatie kan hierbij last krijgen van broze botten. Ze worden zwakker, waardoor er botverlies en breuken kunnen ontstaan. Dit zijn echter ook symptomen van een vitamine D-tekort. De actieve vorm stimuleert namelijk de opname van calcium door het lichaam. Bij een tekort gebeurt dit niet of onvoldoende. Bij een chronisch tekort heeft dit grote gevolgen voor de botdichtheid. Dit leidt vervolgens tot verlies en breuken. Het is dus goed om bij botproblemen ook aan de vitamines te denken.

Een lage weerstand

Iedereen is wel eens een beetje ziek. Een griepje. Een verkoudheid. Het overkomt de beste. Het is echter een ander verhaal wanneer je blijft kwakkelen. Je bent niet ziek, maar er is altijd een zakdoek in jou in de buurt. De conclusie: de weerstand is te laag. Dit kan vaak verschillende oorzaken hebben, waaronder ook een vitamine D-tekort. In dit laatste geval is de cellulaire immuniteit aangetast. Wanneer vitamine D naar zijn actieve vorm wordt omgezet, ontstaat er een speciaal eiwit, die ongewenste bacteriën onschadelijk maakt. Bij een tekort krijgen de laatstgenoemden vrij spel.

Gerelateerd:

Testen op corona